Askı Temizleme – Boya Sökme Fırınları
Askı Temizleme Fırınları; piroliz adı verilen bir proses vasıtasıyla yetersiz oksijenli atmosferik bir ortamda metal üzerinde ki boyayı termal olarak parçalar. Piroliz katı bit materyalin yüksek ısı eşliğinde havasız bir ortamda yıkıcı temizleme işlemidir. Askı temizleme fırınımız temizlik için yerleştirilen parça veya ekipmana ait hiçbir şeyi yakmaz veya tutuşturmaz.
Askı temizleme fırını, çalışma esnasında endotermik bir reaksiyonla üzerindeki boya, tortulaşmış yağ, biriken gres ve polimer çok az miktarda kül bırakarak parçalanırken oluşan gaz diğer yanma odasında yüksek oksijenli alevle birleşerek yaklaşık 1.200°C de çevreye zararsız gaz olarak atılır.
Boya Sökme Fırınları;
Boya sökme fırınları açık ateş çukurları, çıplak alevle temizleme, tehlikeli kimyasallar, aşındırıcı kimyasallar ve asitler gibi alternatif temizleme yöntemlerinin kullanım maliyetinin yanı sıra bertaraf edilmeleri nedeniyle oluşabilecek çevresel tehlikeleri de ortadan kaldırmaktadır.
Kontrollü Askı Temizleme Fırını Çalışma Prensibi;
Kontrollü askı temizleme fırınları, temel olarak primer temizleme odası içinde ( 425°C – 485°C ) sıcaklık ile çalışan proses fırınlardır. Askı temizleme fırınlarımız, toz boya, yaş boya, kataforez kaplama, gres, cila, kauçuk, plastik, motor blokları, ekstrüzyon kalıpları, eşanjörler veya diğer metal parçaların temizliğini yapmaktadır.
Parçalar Alevle Kesinlikle Temas Etmez;
Askı temizleme fırınlarımızdaki amaç; metal üzerindeki organik materyal kaplamalarını kaldırarak metal parçaların yeniden hizmete sunulması veya yenilenmesidir. Fırınlarımızda primer ısı giriş beki alev içeren bir odacığa yönlendirilir. Böylece parçaların bulunduğu çalışma alanına sadece yüksek ısı verilir. Parçalar alevle kesinlikle temas etmez.
Askı temizleme fırınında temizlenen materyaller; kurşun, civa, kadmiyum, klor, flor ve kükürt gibi elementleri içermeyen organik bileşenlerdir. Bu materyallerin organik materyalde mevcut olamaması durumunda, fırının bu bileşenlerden herhangi birisini içeren bir emisyon üretmesi mümkün değildir. Boya sökümünden kaynaklı atıklar sınıfında değerlendirilen küller 080118 koduyla tehlikesiz atık sınıfına girmekte olduğundan birçok alanda rahatlıkla kullanılmaktadır.